Cuma, Ekim 21

Tuz gölü kanıyor ! " 3 Maymunlar ülkesinin zavallı gölü "

Eskiden ne öğretilirdi bize ? Türkiye'nin büyük gölleri sorulduğunda ne cevap verirdik ? Nasıl sıralardık ?

1-Van gölü
2-Tuz gölü
3-Beyşehir gölü
..

Şimdilerde kitaplarımızda yazan bilgiler değişti biliyor musunuz ?..Dünyamız değişti..değişiyor da..Artık tuz gölü 3. ve 4. sıralarda hatta çok daha acınası bir gelecekle lanetlenmiş halde..ancak en acısı doğruların değişmiş olması değil de , doğruların yitiriliyor olması ve de bunun üzerine sahip çıkmadığımız miraslarımızın gün geçtikçe yok oluyor oluşuna 3 maymunlar tertiplememiz...işte bu adamın canını sıkıyor..



Fotoğraflar : Yusuf OKAY

Aslında yıllardır birşeyler karalanıyor,fotoğraflar çekliyor kısa filmler yayınlanıyor..Hatta , Konya'nın atıksuyunun bir kısmı bu havzaya yönlendiriliyordu ve bundan vazgeçildi geç de olsa ama şimdilerde kansere yakalanmış bir hasta gibi son çırpınışlarını yaşıyor tuz gölü-müz.Çok yakın bir gelecekte 2015 ila 2020 seneleri arasında tarihin karanlık sayfalarına gömülecek olan tuz gölü için artık bence çok geç..Bırakalımda gelecek nesiller haketmedikleri geleceklerine biran önce kavuşsun ve lanetlesinler bizleri..Hepsini hakediyoruz bence..

Fotoğraflarımdan oluşan bir video ile protesto etmeye çalışmıştım kendi çapımda merak edenler için video aşağıda..


Tuz gölü ölüyor yusufokay


Peki bu göl neden kırmızı oldu? diye merak edenler varsa cevabı aşşağıda..

Tuz Gölü'nde konaklayan ve kuluçkaya yatan su kuşlarının besin zincirinde "Artemia" vazgeçilmez bir halkayı oluşturuyor.Artemia Salina, tuz göllerinde yaşayan, yetişkinleri 1 cm olabilen bir zooplanktondur.
Artemia'nın ölümü ile oluşan asitler nedeniyle Halobacteriaların çoğalması, daha az organik madde ve kırmızı renk oluşmasını sağlayarak daha hızlı buharlaşmaya sebep oluyor; bu da gölün rengini kırmızıya dönüştürüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

teşekkürler..